Dimedesk

Elhivatottan, áhítattal és töretlen lelkesedéssel próbáljuk megőrizni, Nemzetünk örökségeit, Kultúránk gyöngyszemeit és Múltunk meghatározó eseményeit. Sajnos ebben a felgyorsult és változó világban, ami elérte Hazánkat is, ez komoly kihívás elé állít bennünket és minden Nemzeti Érzelmű Kollégát.
Mégis, az ország tanuló ifjúságának muszáj megismernie a Magyarság történetét, kultúráját!

E célnak megvalósítása sokkal nagyobb és nemesebb feladat annál, mintsem, hogy Mi azt megoldhatnánk, de természetesen mindent megteszünk és hisszük, hogy munkásságunk nem hiábavaló!

Ötleteink, eszközeink, szoftvereink, honlapunk mind-mind magyar ember kéz, fej munkáját dicséri és nekik is ad munkát. Úgy gondoljuk, hogy a magyarságnak elsősorban a magyar termék való!

Véleményünk szerint, a gyermek ifjúság értékrendje, gondolkodása gyökeresen és rohamléptekkel megváltozott. Ahhoz, hogy eredményesek tudjunk lenni, muszáj megtalálnunk a megfelelő kommunikációs csatorná(ka)t.

Az egyik ilyen - talán a legfontosabb - csatorna az informatika. Az iskolákban működő interaktív eszközökkel szemben a dimedesk, egyénenkénti interaktivitást tud biztosítani a felhasználónak, minek segítségével könnyebben tudjuk megszólítani őket!

Engedjék meg, hogy egy idézettel zárjuk gondolatainkat:

„az ember csak ott lehet boldog, ahol otthon érzi magát!”

Miért jött létre a dimedesk?

A világon egyre szélesebb körben terjednek el interaktivitást nyújtó termékek. Ennek a folyamatnak lehetünk manapság tanúi Magyarországon is. A jelenleg forgalomban lévő eszközök elsősorban az oktatási szférát célozzák, hogy felhasználásukkal, sokkal látványosabb és szemléletesebb legyen egy-egy tananyagnak a bemutatása.
Az igények azonban folyamatosan nőnek és változnak. Az a tény, hogy egy tanórán csak néhány tanuló jut az interaktivitást kínáló, csupán az iskolában elérhető eszközökhöz, a dimedesk létrejöttét eredményezte. Célunk egy olyan taneszköz elkészítése volt, mely tanórán és azon kívül is képes biztosítani a felhasználók számára a valódi interaktivitást.

Hogyan teszi elérhetővé a dimedesk az interaktivitást?

Ha az interaktivitásra gondolunk legtöbbünknek egy falra szerelhető, nagyméretű digitálistábla jut az eszébe. Aki már dolgozott ekkora interaktív felületen, az már tapasztalhatta, hogy milyen az egyszemélyes és egyoldalú interaktivitás.

Az  IKT eszközök jelenlétének célja az oktatásban, és az életen át tartó tanulásban, hogy minden felhasználó részesüljön ebből az egyénre szabott, látványos, és a kori sajátosságoknak megfelelő információ szerzési módból, melyet interaktivitásnak nevezünk. Amennyiben ezt a célt tartjuk szem előtt, mindenképpen felmerül bennünk a kérdés, hogy hogyan valósíthatjuk ezt meg és mennyiből?

Legyen mindenkinek nagy interaktív táblája?

Nem!

Meglátásunk szerint a dimedesk mindenki számára előnyös megoldást kínál, mert interaktív felülete 42cm átmérőtől egészen a 250cm-ig terjedhet így a hagyományos frontális, prezentációs felhasználást (fali felület) kiegészíti az egyéni asztalra vetíthető interaktív felülettel is.
Ára pedig töredéke a piacon jelenleg forgalomban lévő, és csupán egy módon felhasználható (fali, nagy méretű) interaktív eszközökhöz képest.

Mi is az a dimedesk?

A dimedesk egy olyan eszköz,

  • ami a gyerekeknek biztosítja az élményszerű információszerzést, megadva nekik minden interaktivitást, így biztosítva számukra az optimális egyéni képesség fejlesztést
  • ami, a rendszeres és huzamosabb ideig tartó felhasználásra lett optimalizálva. Interaktív felülete passzív megjelenítésű, így nem okoz kellemetlen tüneteket a használata
  • ami a kollégák számára könnyebben áttekinthető rendszert kínál és a piacon fellelhető interaktív anyagokat maximálisan kihasználja, így könnyen beépül a hagyományos oktatásba
  • amelynek használata ajánlott látás sérülteknek, vagy valamilyen részképesség zavarral küszködőknek, de az enyhe és közepesen súlyos értelmi fogyatékos felhasználók is megtalálják a maguknak megfelelő felhasználási lehetőséget
  • ami gazdaságilag is elfogatható alternatíva. Hiszen nem csupán egy dimedesk-et kap a vásárló, hanem apró módosítássokkal (pár mozdulattal) egy új eszközt (dimeBoard) használhat, sőt a rendszer elemei külön is működtethetőek.

Hagyományos nagyméretű interaktív táblákhoz hasonlóan, itt is három eszközt kell rendszerbe foglalnunk.

  • számítógép
  • projektor
  • interaktív eszköz

A számítógép lehet laptop vagy PC. Az operációs rendszert tekintve lehet XP, VISTA vagy Win7. Az egyszerűség és felhasználhatóság miatt Bluetooth adatátvitelt használunk a számítógép és az interaktív (dimeboard) eszköz között.

A projektort egy több módon felhasználható, porfestett fém asztali állvánnyal tudjuk a kívánt pozícióba elhelyezni. Ez természetesen befolyásolja az interaktív felület méretét! Általában az 58cm átmérőjű képet használunk, hogy a felület könnyen átlátható legyen. A projektor kezeli az XGA felbontást. Integrált hangszóróval rendelkezik és LED-es technológiájú, ami a nagyon csendes működést – ez a figyelem zavaros gyerekeknél elengedhetetlen – a hosszú élettartalmat – 30.000 óra működés – és a fenntartási költségek nagy mértékű csökkenését eredményezi.

Az állvány és a projektor egymásra lett optimalizálva, súly, vetítési távolság, csavar nagyság!

Interaktív eszköz. A dimeboard egy olyan eszköz, ami tollformájú tollal működik. Gyors és pontos, de legfőbbképpen, képes bármilyen felületből interaktívat „varázsolni”. Kapcsolata a számítógéppel vezeték nélküli (Bluetooth).

Kijelenthetjük tehát, hogy a dimedesk tanulói interaktív eszköz olyan sajátos lehetőségeket kínál a felhasználónak, amelyet jelenleg semmilyen kereskedelemben lévő más eszköz nem, és teszi mindezt úgy, hogy az interaktív információszerzés a valódi célközönségnek – a gyermekeknek – válik nap mint nap elérhetővé!